Puudub Eestis kehtiv müügiluba või meil ei ole andmeid veel

Fenofibrate

Üldnimetus: fenofibrate ( FEN oh FYE brate )
Brändinimetused: Antara, Fenoglide, Lipofen, Lofibra, TriCor, Triglide
Mis on fenofibrate
Fenofibrate aitab vähendada kolesteroolit ja triglitseriidi veres. Nende rasvade tüüpide kõrged tasemed veres suurendavad ateroskleoosi ( korjitud arterid ) riski. Fenofibratet kasutatakse kõrge kolesterooli ja kõrge triglitseriidi taseme ravimiseks.

Üldnimetus: fenofibrate ( FEN oh FYE brate )

Brändinimetused: Antara, Fenoglide, Lipofen, Lofibra, TriCor, Triglide

Mis on fenofibrate

Fenofibrate aitab vähendada kolesteroolit ja triglitseriidi veres. Nende rasvade tüüpide kõrged tasemed veres suurendavad ateroskleoosi ( korjitud arterid ) riski. Fenofibratet kasutatakse kõrge kolesterooli ja kõrge triglitseriidi taseme ravimiseks. Seda kasutatakse koos ratsiooniga, mis sisaldab vähe kolesterooli ja satureeritud rasva.
Fenofibratet võib kasutada ka teiseks eesmärgiks, mis ei ole selle meditsiinijuhi sees.

Tähtis informatsioon fenofibrate kohta

Fenofibrate on osa ravimisprogrammist, mis koosneb ka ratsioonist, harjutustest ja kaalukontrollist. Jälgige oma harjutusi, ravimist ja ratsiooni. Vältige alkoholi joomist fenofibrate kasutamise ajal. Alkohol võib suurendada triglitseriidide taset, ning võib kahjustada teie maksat selle ravimi kasutamise ajal. Fenofibratet assotsieeritakse harva kuid tõsise lihaste kõrvaltoimega. Konsulteerige oma arstiga kui teil on ebatavaline lihaste valu, õrnus või nõrkus eriti kui see toimub koos temperatuuriga või haiguse tundega.

Enne fenofibrate võtmist

Te ei saa fenofibratet võtta kui teil on:

  • hepatiit või maksatsirroos;
  • karm neeruhaigus; või
  • sapipõisu haigus.

Enne fenofibrate kasutamist, öelge oma arstile kui teil on:

  • maksahaigus;
  • neeruhaigus;
  • sapipõisu haigus;
  • hüpothyroidism ( ebaaktiivne kilpnääre ); või
  • diabeet.

Kui teil on üks nendest seisunditest, te kas või ei saa fenofibratet kasutada, või vajate doseerimise reguleerimist või eratesteerimist ravimise jooksul.
See ravim võib olla mittesündinud lapse jaoks ohtlik. Öelge oma arstile, kui olete rase või planeerite rasedust ravimise jooksul. Emad, kes toidavad last rinnaga, ei saa fenofibratet kasutada. Ärge kasutage seda ravimit juhul, kui te ei öelnud oma arstile, et toidate oma last rinnaga.

Kuidas ma pean fenofibratet kasutama?

Kasutage fenofibratet täpselt nii, kuidas see on teile ette kirjutatud. Ärge kasutage ravimit suuremates annustes või kauem kui on arstiga soovitatud. Järgnege juhtimisi teie ravimi sildil.
Võtke iga doosi terve klaasiga vett.
Te peate võtma mõnda fenofibrate brändi toiduga koos, selleks et aidata oma kehal ravimit absorbeerida. Te võite võtta teine bränd toiduga või toiduta. Jälgige instruktsiooni oma ravimi sildil.
Ärge võtke fenofibrate tabletit, mis on juhuslikult murdnud. Ravim murdnud tabletist võib olla ohtlik kui see saabub teie silmadesse, suhu või ninna, või teie nahale. Kui te peate murdnud tabletiga puudutama, küsige arstilt, kuidas seda ohutult teha.
Parema tulemuse saavutamiseks on väga tähtis ravimi regulaarne võtmine.
Kui te võtate ka holestiraminet ( Questran ) või kolestipolit ( Colestid ), võtke need ravimid vähemalt 1 tunni pärast fenofibrate võtmist, või 4-6 tundi enne fenofibrate võtmist. Ärge võtke neid ravimieid fenofibratega samal ajal.
Fenofibrate on osa ravimisprogrammist, mis koosneb ka ratsioonist, harjutustest ja kaalukontrollist. Jälgige oma harjutusi, ravimist ja ratsiooni.
Et kindlustada teie seisundi parenemist, teie veri peab olema regulaarselt testeeritud. Teie maksa- ja sapipõisu funktsioonid võivad olla testeeritud ka. Ärge jätke vahele planeeritud visiite teie arsti juurde, see on väga tähtis.
Hoidke seda ravimit toatemperatuuril kuivas ja jahedas kohas. Hoidke pilli nende originaalses pakendis, koos niiskuse-absorbeerivate säilitusainetega, mis lähevad selle ravimiga koos.

Mis juhtub kui ma jätan doosi vahele?

Kasutage ravimit nii kiiresti kui see tuleb teile meelde. Kui see on peaaegu järgmise doosi aeg, jätke unustatud doos vahele ning oodake järgmise doosi planeeritud aega. Ärge kasutage lisaravimit, et unustatut doosi kompenseerida.

Mis juhtub kui ma võtan doosi üle?

Otsige ettenägematu juhu meditsiinilist abi korral, kui te arvate, et olete kasutanud liiga palju ravimit. Fenofibrate ülevõtmise sümptoomid ei ole teatud.

Mida ma pean vältima fenofibrate kasutamise ajal?

Vältige alkoholi joomist fenofibrate kasutamise ajal. Alkohol võib suurendada triglitseriidide tasemet, ning võib kahjustada teie maksa selle ravimi kasutamise ajal.
Fenofibrate kõrvaltoimed
Fenofibratet assotsieeritakse harva kuid tõsise lihaste kõrvaltoimega. Konsulteerige oma arstiga kui teil on ebatavaline lihaste valu, õrnus või nõrkus eriti kui see toimub koos temperatuuriga või haiguse tundega. Vajate ettenägematu juhu meditsiinilist abi, kui teil on  mõni nendest allergilistest reaktsioonidest: täpid, raskenenud hingamine, näo, huulte, keele või kurgu paistetus. Helistage oma arstile, kui teil on mõni nendest tähtsatest kõrvaltoimetest:

  • karm kõhuvalu;
  • nauseea, oksendamine;
  • ebatavaline nõrkus; või
  • temperatuur.

Mitte nii tõsised fenofibrate kõrvaltoimed võivad olla:

  • ühiste valu;
  • seedimatus;
  • paisumine või gaas; või
  • ohatis.

Missugused teised ravimid võivad fenofibratele mõjuda?

Paljud  ravimid võivad fenofibratele mõjuda. Öelge oma arstile, kui te kasutade järgmisi ravimeid:

  1. Verehõrendaja nagu warfarin ( Coumadin );
  2. cyclosporine ( Neoral, Sandimmune, Gengraf ); või
  3. teised kolesterooli vähendajad nagu lovastatin ( Mevacor ), simvastatin ( Zocor ), pravastatin ( Pravachol ), fluvastatin ( Lescol ), atorvastatin ( Lipitor ), või cerivastatin ( Baycol ).

Kuite kasutate üht nendest ravimitest, te kas või ei saa fenofibratet kasutada, või vajate doseerimise reguleerimist või eratesteerimist ravimise jooksul.
Mõned teised ravimid võivad fenofibratele mõjuda. Öelge oma arstile kõikidest retseptidest ja ravimitest, mida te kasutate ( sh vitamiinid, mineraalid, herbaalsed tooted ning teiste arstidega välja kirjutatud ravimid ). Ärge alustage uue ravimi kasutamist enne oma arsti soovitust.