Puudub Eestis kehtiv müügiluba või meil ei ole andmeid veel

Aspiriin

toimeaine nimi: aspiriin ( suukaudne )
Kaubamärgi nimed:  Arthritis Pain, Aspergum, Aspir-Low, Aspirin Lite Coat, Bayer Aspirin, Bufferin, Easprin, Ecotrin, Empirin, Fasprin, Genacote, Halfprin, Norwich Aspirin, St. Joseph Aspirin, Stanback Analgesic, Tri-Buffered Aspirin, YSP Aspirin, Zorprin
Mis on aspiriin?
Aspiriin kuulub salitsülaatide ravimgruppi. See töötab vähendades kehas aineid, mis põhjustavad valu, palaviku ja põletikku.

 

toimeaine nimi: aspiriin ( suukaudne )

Kaubamärgi nimed:  Arthritis Pain, Aspergum, Aspir-Low, Aspirin Lite Coat, Bayer Aspirin, Bufferin, Easprin, Ecotrin, Empirin, Fasprin, Genacote, Halfprin, Norwich Aspirin, St. Joseph Aspirin, Stanback Analgesic, Tri-Buffered Aspirin, YSP Aspirin, Zorprin

Mis on aspiriin?

Aspiriin kuulub salitsülaatide ravimgruppi. See töötab vähendades kehas aineid, mis põhjustavad valu, palaviku ja põletikku.
Aspiriini kasutatakse kerge kuni mõõduka valu ravimiseks ja samuti palaviku või põletiku vähendamiseks. Mõnikord kasutatakse seda südame-vereringkonna haiguste raviks ( ainult arsti järelvalve all )

Tähtis informatsioon aspiriini kohta

Aspiriini ei tohi anda lapsele või murdeealisele, kellel on palavik, eriti kui lapsel on samuti gripi või tuulerõugete sümptomid. Aspiriin võib põhjustada tõsist ning mõnikord saatuslikku seisundit – Reye sündroomi lastel.
Lõpetage ravimi kasutamine ja pöörduge kohe arsti poole, kui Teil on veritsemise sümptomid maos või soolestikus ( must, verine või tõrva meenutav roe ja vere köhimine või okse, mis meenutab kohvipaksu ).
Vältige alkoholi tarbimist, kui Te võtate aspiriini. Alkohol võib suurendada maoverejooksu riski.
Aspiriini kasutatakse mõnikord südameataki, insuldi ja stenokardia ravimiseks või ennetamiseks. Aspirini tuleb südame- ja vereringkonnahaiguste ravimiseks kasutada ainult arsti järelvalve all.

Enne aspiriini võtmist

Aspiriini ei tohi anda lapsele või murdeealisele, kellel on palavik, eriti kui lapsel on samuti gripi või tuulerõugete sümptomid. Aspiriin võib põhjustada tõsist ja mõnikord saatuslikku seisundit- Reye sündroomi lastel. Ärge kasutage seda ravimit, kui Te olete allergiline aspiriini vastu või kui Teil on:

  • hiljuti esinenud verejooks maos või soolestikus;
  • hüübimishäire nt hemofiilia; või
  • Allergia mõne NSAID-ravimi ( mittesteroidne põletikuvastane ravim ) vastu nt  Advil, Motrin, Aleve, Orudis, Indocin, Lodine, Voltaren, Toradol, Mobic, Relafen, Feldene jt.

Enne aspiriini võtmist informeerige oma arsti kui Te olete allergiline mõne ravimi vastu või kui Teil on:

  • astma või hooajalised allergiad;
  • maohaavandid;
  • maksahaigus;
  • neeruhaigus;
  • hüübimishäired;
  • südamehaigus, kõrge vererõhk või südame paispuudulikkus;
  • podagra; või
  • polüübid ninas.

Kui Teil on mõni neist seisunditest, võite vajada annuse kohandamist või spetsiaalseid teste ravimi ohutuks võtmiseks.
Kui Te võtate aspiriini südameataki või insuldi ennetamiseks, vältige ibuprofeeni ( Advil, Motrin ) võtmist. Ibuprofeen võib vähendada aspiriini efektiivsust südame ja veresoonte kaitsmisel. Kui Te kasutate mõlemat ravimit, võtke  ibuprofeeni vähemalt 8 tundi enne või 30 minutit pärast aspiriini ( mitte enteraalkaetud vormis ) võtmist. See ravim võib olla kahjulik sündimata lapse südamele ja samuti vähendada sünnikaalu või omada teisi kahjulikke toimeid. Informeerige arsti, kui Te olete rase või plaanite rasedust ravi ajal. Aspiriin võib imenduda rinnapiima ja kahjustada imetavat last. Ärge kasutage seda ravimit ilma arsti informeerimata, kui Te imetate last.

Kuidas ma peaksin võtma aspiriini?

Kasutage aspiriini täpselt juhiste kohaselt ravimi sildil või arsti juhiste kohaselt. Ärge võtke ravimit suuremates kogustes või kauem kui arsti poolt soovitatud. Võtke ravim klaasitäie veega. Aspiriini võtmine toidu või piimaga võib vähendada seedehäireid. Enteraalkaetud aspiriin on valmistatud spetsiaalselt, et kaitsta magu, kuid Te võite seda soovi korral võtta toidu või piimaga. Ärge purustage, närige, murdke ega avage enteraalkaetud tabletti ega väga aeglaselt vabastavat tabletti. Neelake terve tablett korraga. Enteraalkaetud tabletil on setsiaalne kate meo kaitsmiseks. Tableti murdmine võib seda kahjustada. Aeglaselt vabastav tablett on spetsiaalselt valmistatud ravimi kehasse aeglaselt vabastamiseks. Tableti murdmine põhjustaks liiga suure koguse ravimi korraga vabanemist.
Aspiriini näritavat tabletti peab enne neelamist närima.
Hoidke suus lahustuvat tabletti pakendis, kuni Te olete valmis seda sõtma.
Avage pakend ja koorige ravimilt kate. Asetage tablett kuivade kätega suhu. See hakkab ilma veeta kohe lahustuma. Ärge neelake tervet tabletti. Lubage sellel suus lahustuda ilma seda närimata.
Kui Te vajate opereerimist, informeerige kirurgi varem, et Te võtate aspiriini. On võimalik, et Teil tuleb lühikeseks ajaks peatada ravimi võtmine.
Ärge võtke ravimit, kui Te tunnete tugevat äädikalõhna aspiriinipudelis. Ravim ei pruugi enam toimida. Hoidke aspiriini toatemperatuuril, eemal niiskusest ja kuumusest.

Mis juhtub, kui mul jääb annus vahele?

Kuna seda ravimit kasutatakse tihti vajaduse korral, ei pruugi Teil olla ravimigraafikut. Kui Te kasutate seda ravimit regulaarselt, võtke vahelejäänud annus niipea kui võimalik. Kui on juba peaaegu järgmise annuse aeg, jätke puuduv annus vahele ja oodake järgmise plaanijärgse annustamiseni. Ärge võtke rohkem ravimit puuduva annuse hüvitamiseks.

Mis juhtub, kui ma üleannustan?

Otsige esmaabi, kui Te arvate, et olete kasutanud liiga palju ravimit. Üledoosi sümptomid on helisemine kõrvades, iiveldus, oksendamine, peapööritus, meeltesegadus, hallutsinatsioonid, kiire hingamine, palavik, krambihood või kooma.

Mida ma peaksin vältima aspiriini võtmisel?

Ärge kasutage ühtegi  käsimüügiravimit ilma enne arsti või apteekriga konsulteerimata. Paljud käsimüügiravimid sisaldavad aspiriini. Kui Te võtate teatud tooteid koos, võite kogemata võtta liiga palju aspiriini. Lugege iga ravimi, mida Te kasutate, silti, et saada teada, kas see sisaldab aspiriini.
Vältige NSAID-ravimite ( mittesteroidsed põletikuvastased ravimid ) võtmist, kui Te võtate aspiriini. NSAID-ravimite hulka kuuluvad ibuprofeen ( Motrin, Advil ), diklofenak ( Voltaren ), diflunisaal ( Dolobid ), etodolak ( Lodine ), flurbiprofeen ( Ansaid ), indometatsiin ( Indocin ), ketoprofeen ( Orudis ), ketorolak ( Toradol ), mefenaamhape ( Ponstel ), meloksikaam ( Mobic ), nabumetoon ( Relafen ), naprokseen ( Aleve, Naprosyn ), piroksikaam ( Feldene ) jt.
Vältige alkoholi tarbimist, kui Te võtate aspiriini. Alkohol võib suurendada mao verejooksu riski. Vältige ibuprofeeni ( Advil, Motrin ) võtmist, kui Te võtata aspiriini insuldi või südameataki ennetamiseks. Ibuprofeen võib vähendada aspiriini efektiivsust südame ja veresoonte kaitsmisel. Kui Te peate võtma mõlemaid ravimeid, võtke ibuprofeeni vähemalt 8 tundi enne või 30 minutit pärast aspiriini võtmist ( mitte enteraalkaetud vormis )

Aspiriini kõrvaltoimed

Otsige esmaabi kui Teil on mõni järgnevatest allergile reaktsiooni nähtudest: kublad; raskused hingamisel; näo-, huulte-, keele- või kõriturse. Lõpetage aspiriini kasutamine ja kutsuge kohe arst, kui Teil esineb mõni järgnevatest tõsistest kõrvaltoimetest:

  • must, verine või tõrva meenutav roe;
  • vere köhimine või kohvipaksu meenutav okse;
  • tugev iiveldus, oksendamine või kõhuvalu;
  • üle 3 päeva kestev palavik;
  • paistetus või üle 10 päeva kestev valu; või
  • kuulmishäired, helin kõrvades.

Vähem tõsised kõrvaltoimed on:

  • seedehäire, kõrvetised;
  • uimasus; või
  • peavalu.

Antud nimekiri kõrvaltoimetest pole täielik ja võib esineda muid. Pöörduge arsti poole  nõuannete jaoks kõrvaltoimete kohta.

Millistel ravimitel on koostoimed aspiriiniga?

Informeerige arsti, kui Te võtate antidepressannt nt tsitalopraam ( Celexa ), duloksetiin ( Cymbalta ), estsitalopraam ( Lexapro ), fluoksetiin ( Prozac, Sarafem, Symbyax ), fluvoxamiin ( Luvox ), paroksetiin ( Paxil ), sertraliin ( Zoloft ) või venlafaksiin ( Effexor ). Nende ravimite võtmine võib põhjustada kergelt tekkivaid sinikaid ja verejookse.
Enne ravimi võtmist informeerige arsti, kui Te kasutate mõnda järgnevatest ravimitest:

  1. verevedeldajad nt varfariin ( Coumadin )
  2. Salitsülaadid nt koliinsalitsülaat ja/või magneesiumsalitsülaat ( Magan, Doans, Bayer Select Backache Pain Formula, Mobidin, Arthropan, Trilisate, Tricosal ) või salsalaat ( Disalcid )

Antud nimekiri pole täielik ja võib olla muid ravimied, millel on aspiriiniga koostoimed. Informeerige oma arsti kõigist retsepti- ja käsimüügiravimitest, mida Te kasutate, kaasa arvatud vitamiinid, mineraalid, tooted ravimtaimedest ja teiste arstide määratud ravimid. Ärge hakake kasutama uut ravimit ilma arsti sellest eelnevalt  informeerimata.