Puudub Eestis kehtiv müügiluba või meil ei ole andmeid veel

Elavil

 

Elavil

Üldnimetus: amitriptülliin

Kaubamärkide nimed: Vanatrip

Mis on elavil?

Elavil kuulub ravimite hulka, mida kutsutakse tritsüklilisteks antidepressantideks. Elavil mõjutab ajus kemikaale, mis võivad muutuda tasakaalutuks.
Elavili kasutatakse depressioonisümptomite raviks.
Elavili võib kasutada ka teistel eesmärkidel, mida siin ravimijuhendis ei nimetata.

Mis on kõige tähtsam informatsioon, mida peaks Elavili kohta teadma

Ärge kasutage Elavili kui te olete allergiline amitriptülliinile või kui teil on hiljuti olnud südameatakk. Ärge kasutage Elavili, kui te olete eelneva 14 päeva jooksul võtnud tsisapriidi ( Propulsid ) või kasutanud MAO-inhibiitorit nagu isokarboksasiid ( Marplan ), fenelsiin ( Nardil ), rasagiliin ( Azilect ), selegiliin ( Eldepryl, Emsam ) või tranüültsüpromiin ( Parnate ).
Teil võib esineda mõtteid enesetapust kui te alustate antidepressandi võtmist, eriti kui te olete noorem kui 24-aastane. Teie arst peab teid läbi vaatama regulaarsetel visiitidel vähemalt 12-l esimesel ravinädalal.
Võtke ühendust oma arstiga kui teil esineb uusi või halvenevaid sümptomeid nagu: tuju- või käitumise muutused, ärevus, paanikahood, uinumisraskused, või kui te olete impulsiivne, ärritunud, erutunud, vaenulik, agressiivne, rahutu, hüperaktiivne ( vaimselt või füüsiliselt ), rohkem masendunud, või kui teil on mõtted enesetapust või enda vigastamisest.

Mida peaks oma tervishoiupakkujaga arutama enne Elavili võtmist

Ärge kasutage Elavili kui te olete allergiline amitriptülliinile või kui teil on hiljuti olnud südameatakk. Ärge kasutage Elavili kui te olete eelneva 14 päeva jooksul võtnud tsisapriidi ( Propulsid ) või kasutanud MAO-inhibiitorit nagu isokarboksasiid ( Marplan ), fenelsiin ( Nardil ), rasagiliin ( Azilect ), selegiliin ( Eldepryl, Emsam ) või tranüültsüpromiin ( Parnate ). Tõsised, eluohtlikud kõrvalmõjud võivad esineda, kui te võtate Elavili enne, kui teie keha on MAO-inhibiitorist vabanenud.
Enne Elavili võtmist teavitage oma arsti kui te olete mõnele ravimile allergiline või kui teil on:

  • haige süda;
  • olnud südameatakk, rabandus, või krambid;
  • bipolaarne häire ( maniakaalne depressioon );
  • skisofreenia või muu vaimne haigus;
  • diabeet ( Elavil võib tõsta või alandada veresuhkrut );
  • kilpnäärme ületalitlus;
  • glaukoom; või
  • probleeme urineerimisega.

Kui teil on mõni nendest tervisehädadest, võite te vajada annuse kohandamist või spetsiaalseid teste, et saaksite Elavili ohutult võtta.
Teil võib esineda mõtteid enesetapust kui te alustate antidepressandi võtmist, eriti kui te olete noorem kui 24 aastat. Teavitage oma arsti kui teie depressiooni sümptomid halvenevad või kui teil on enesetapumõtted mitmete esimeste ravinädalate jooksul või siis kui teie ravimidoosi muudetakse.
Ka teie pere või teised hooldajad peaksid olema tähelepanelikud teie tuju või sümptomite suhtes.
Teie arst peab teid läbi vaatama regulaarsetel visiitidel vähemalt 12-l esimesel ravinädalal.
FDA raseduse kategooria C. Elavil võib olla kahjulik sündimata lapsele. Teavitage oma arsti kui te olete rase või plaanite jääda rasedaks ravi ajal. Elavil võib erituda rinnapiima ja kahjustada rinnaga toidetavat last. Ärge kasutage seda ravimit ilma arstile ütlemata, kui te toidate last rinnaga. Ärge andke Elavili ilma arsti nõuandeta noortematele kui 18-aastastele.

Kuidas Elavili võtta?

Võtke Elavili täpselt nii, nagu seda teile välja kirjutati. Ärge võtke ravimit suuremates kogustes või kauem kui teie arsti poolt soovitatud. Järgige juhiseid oma retseptil.
Kui teil on vaja mõnda operatsiooni, teavitage kirurgi juba varem, et te võtate Elavili. Võib olla, et te peate ravimi võtmise lühikeseks ajaks peatama.
Ärge lõpetage Elavili võtmist ilma enne arstiga nõu pidamist. Võib olla, et peate kasutama aina vähem ravimit, enne kui lõpetate selle kasutamise täielikult. Äkiline ravimi võtmise lõpetamine  võib põhjustada teile ebameeldivaid kõrvalmõjusid. Võib kuluda kuni 4 nädalat ravimi kasutamist, enne kui teie sümptomid paranevad. Parimate tulemuste saavutamiseks võtke ravimit edasi nii nagu juhendatud. Teavitage oma arsti, kui teie sümptomid ei parane pärast 4 ravinädalat. Säilitage Elavili toatemperatuuril, eemal niiskusest ja kuumusest.

Mis juhtub, kui doos jääb vahele?

Võtke vahele jäänud annus kohe kui see teile meenub. Kui on peaaegu teie järgmise annuse aeg, jätke võtmata doos vahele ning võtke ravimit järgmisel tavapäraselt plaaneeritud ajal. Ärge võtke lisaannust, et teha tasa vahele jäänud doos.

Mis juhtub üleannustamise korral?

Hankige erakorralist arstiabi kui te arvate, et olete seda ravimit liiga palju manustanud. Elavili üleannustamine võib olla surmav.
Üleannustamise sümptomitena võivad esineda ebakorrapärased südamelöögid, ääretu unisus, segasus, erutusseisund, oksendamine, ähmane nägemine, kuuma- või külmatunne, higistamine, lihasjäikus, nõrkusetunne, minestamine, haigushoog ( krambid ), või kooma.
Mida peaks Elavili võtmise ajal vältima?
Vältige alkoholi tarbimist. Koos Elaviliga võib see põhjustada ohtlikke kõrvalmõjusid. Greip ja greibimahl võivad Elaviliga vastastikku toimida. Arutage greibitoodete kasutust oma arstiga enne greibitoodete hulga suurendamist või vähendamist oma toitumises.
Elavil võib põhjustada kõrvalmõjusid, mis võivad kahjustada teie mõtlemist või reaktsioone. Olge ettevaatlik kui te juhite sõidukit või teete midagi, mis eeldab teie ärkvel ja valvel olemist. Vältige olemist päikesepaiste või kunstlike ultraviolettkiirte ( päikeselambid või solaariumid ) käes. Elavil võib muuta teie naha päikesevalgusele tundlikumaks ja tagajärjeks võib olla päikesepõletus. Kasutage päikesekreemi ( minimaalne päikesekaitsefaktor 15 ) ning kandke kaitsvat riietust, kui te peate olema väljas päikese käes.

Elavili kõrvalmõjud

Hankige erakorralist arstiabi kui teil esineb mõni nendest allergilise reaktsiooni märkidest: lööve; hingamisraskused; näo- , huulte- , keele- või kurgupaistetus.
Võtke koheselt ühendust oma arstiga, kui teil esineb mõni uus või halvenev sümptom nagu: tuju- või käitumise muutused, ärevus, paanikahood, uinumisraskused, või kui te olete impulsiivne, ärritunud, erutunud, agressiivne, rahutu, hüperaktiivne ( vaimselt või füüsiliselt ), rohkem masendunud, või kui teil on mõtted enesetapust või enda vigastamisest.

Võtke ühendust oma arstiga kui teil on mõni nendest tõsistest kõrvalmõjudest:

  • kiire, pekslev või ebaühtlane südamerütm, raskus või valutunne rinnus, käsivarde või õlga leviv valu, iiveldus, higistamine, üldine halb enesetunne;
  • äkiline tuimus või nõrkus, eriti ühel kehapoolel;
  • äkiline peavalu, segasus, probleemid nägemisega, kõnega või tasakaaluga;
  • hallutsinatsioonid või haigushood ( krambid ), nõrkusetunne, minestamine;
  • rahutud lihaste liikumised silmades, keeles, lõuas või kaelas, juhitamatu rappumine või värisemine;
  • nahalööve, äge kipitus, tuimus, valu, lihasnõrkus;
  • kergesti tekkivad verevalumid või verejooks, ebaharilik nõrkus;
  • ääretu janu koos peavaluga, iiveldus, oksendamine ja nõrkus; või
  • vähem või üldse mitte urineerimine.

Vähem tõsised kõrvalmõjud võivad olla:

  • iiveldus, oksendamine, kõhukinnisus, kõhulahtisus, isukaotus;
  • suukuivus, ebameeldiv maitse suus;
  • peapööritus- , unisus- või väsimustunne;
  • keskendumisraskused;
  • õudusunenäod;
  • ähmane nägemine, peavalu, kohin kõrvus;
  • rindade turse ( meestel ja naistel ); või
  • vähenenud seksuaaltung, impotentsus, või raskused orgasmi saamisega.

See nimekiri ei ole täielik ning esineda võib ka teisi kõrvalmõjusid. Rääkige oma arstile mistahes ebaharilikust või murettekitavast kõrvalmõjust.

Millised teised ravimid mõjutavad Elavili?

Rääkige oma arstile kui te kasutate teisi ravimeid, mis teevad teid uniseks ( nagu külmetusrohud, valuvaigistid, lihaste lõdvestajad, krampide ravimid, või teised antidepressante ).
Enne Elavili võtmist rääkige oma arstile kui te olete kasutanud viimase 5 nädala jooksul SSRI antidepressante nagu tsitalopraam ( Celexa ), escitalopram ( Lexapro ), fluoksetiin ( Prozac, Sarafem ), fluvoksamiin ( Luvox ), paroksetiin ( Paxil ) või sertraliin ( Zoloft ).
Enne Elavili võtmist rääkige oma arstile kui te võtate hetkel mõnda järgnevatest ravimitest:

  1. tsimetidiin ( Tagamet ):
  2. guanetidiin ( Ismelin );
  3. disulfiraam ( Antabuse ); või
  4. südamerütmi ravimid nagu flekainiid ( Tambocor ), propafenoon ( Rhythmol ), või kuinidiin ( Cardioquin, Quinidex, Quinaglute ).

See nimekiri ei ole täielik ning võib olla teisi ravimeid mis Elaviliga koostoimivad. Rääkige oma arstile kõikidest retsepti- ja käsimüügiravimitest mida te kasutate, kaasa arvatud vitamiinid, mineraalid, taimsed tooted ja teiste arstide poolt välja kirjutatud ravimid. Ärge alustage uue ravimi võtmist ilma arstile rääkimata. Kandke endaga kaasas nimekirja kõikidest ravimitest, mida te kasutate ning näidake seda nimekirja igale arstile või teisele tervishoiutöötajale, kes teid ravib.