Puudub Eestis kehtiv müügiluba või meil ei ole andmeid veel

Emsam

Emsam

Ravim: selegiliin ( transdermaalne )

Kaubanimi: Emsam

Mis on Emsam?

Emsam ( selegiliin ) ennetab nende kemikaalide langust ajus, mis sageli ei ole depressioonis oleva inimese puhul tasakaalus. Selegiliin on monoamiinoksüdaasi inhibiitor ( MAOI ).
Emsami kasutatakse depressiooni ehk unipolaarse häire ( major depressive disorder – MDD ) raviks täiskasvanutel.
Emsami võib kasutada ka muudel, siin mitte kirjas olevatel eesmärkidel

Oluline informatsioon Emsami kohta

On olemas rohkelt teisi ravimeid, mis võivad põhjustada tõsiseid meditsiinilisi probleeme, kui neid võtta koos Emsamiga. Räägi oma doktorile kõikidest teistest retsepti- ja käsimüügiravimitest, mida võtad, sealhulgas ka vitamiinidest, mineraalidest ja taimsetest ravimitest.
Ära tarbi alkoholi ega söö kõrge türamiinisisaldusega toite samal ajal, kui kasutad 9- või 12-milligrammist Emsami plaastrit. Keelatud toidud leiate lõigust “Mida peaksin Emsami kasutades vältima?” paragrahvis.
Süües türamiini Emsami kasutamise ajal võib teie vererõhk tõusta ohtliku tasemeni ja põhjustada eluohtlikke sümptomeid.
Alguses, kui hakkate kasutama antidepressante, võib teil esineda enesetapumõtteid, eriti kui olete alla 24 aasta vana. Teie arst peab teid regulaarselt külastama vähemalt ravimikuuri esimese 12 nädala jooksul.
Helistage koheselt oma arstile, kui teil esineb uusi või halvenevaid sümptomeid, näiteks: meeleolu- või käitumismuutused, ärevus, paanikahood, unehäire, või kui tunnete, et olete impulsiivne, ärrituv, erutunud, vaenulik, agressiivne, rahutu, hüperaktiivne ( vaimselt või füüsiliselt ), rohkem depressioonis või teil esineb mõte end vigastada või tappa.

Enne Emsami kasutamist

Ärge kasutage Emsami kui olete selegiliinile allergiline, kui teil on neerupealise kasvaja ( feokromotsütoom ), või kui teil on ees operatsioon. Ärge kasutage Emsami kui olete võtnud järgnevaid ravimeid 14 päeva jooksul:

  • buspiroon ( BuSpar );
  • karbamasepiin ( Tegretol ) või okskarbasepiin ( Trileptal );
  • tsüklobensapriin ( Flexeril );
  • dekstrometorfaan ( köharavimites );
  • meperidiin ( Demerol ), metadoon ( Dolphine, Methadose ), propoksüfeen ( Darvon, Darvocet ) või tramadool ( Ultram, Ultracet );
  • mirtasapiin ( Remeron );
  • dieeditabletid, ATH ( aktiivsus- ja tähelepanuhäire ) ravimid või külmetuseravimid, mis sisaldavad dekstrometorfaani, efedriini, pseudoefedriini või fenüülefriini;
  • naistepuna;
  • selliseid antidepressante nagu amitriptüliin ( Elavil ), amoksapiin ( Asendin ), bupropioon ( Wellbutrin, Zyban ), tsitalopraam ( Celexa ), klomipramiin ( Anafranil ), desipramiin ( Norpramin ), doksepiin ( Sinequan ), duloksetiin ( Cymbalta ), estsitalopraam ( Lexapro ), fluoksetiin ( Prozac ), fluvoksamiin ( Luvox ), imipramiin ( Tofranil ), nortriptüliin ( Pamelor ), paroksetiin ( Paxil ), protriptüliin ( Vivactil ), sertraliin ( Zoloft ), venlafaksiin ( Effexor ), või trimipramiin ( Surmontil );
  • teisi MAO inhibiitoreid nagu isokarboksasiid ( Marplan ), tranüültsüpromiin ( Parnate ), fenelsiin ( Nardil ), rasagiliin ( Azilect ), või suukaudne selegiliin ( Eldepryl )

Pärast Emsami-kuuri lõpetamist peate ootama vähemalt 14 päeva, enne kui saate kasutada eelpoolmainitud ravimeid. Peate ootama vähemalt viis nädalat pärast fluoksetiini ( Prozac ) võtmise lõppu, kui saate kasutada Emsamit.
Öelge arstile, kui olete ükskõik milliste ravimite vastu allergiline, või kui:

  • te olete südamehaige, teil on kõrge või madal vererõhk;
  • teil esineb haigushooge või epilepsiat;
  • teie perekonnas ( s.h. teil endal ) on esinenud bipolaarse häire ( e. maniakaal-depressiivse psühhoosi ) või enesetapumõttega inimesi.

Alguses, kui hakkate kasutama antidepressante, võib teil esineda enesetapumõtteid, eriti kui olete alla 24 aasta vana. Öelge arstile, kui teie depressioon või enesetapumõtted süvenevad esimese paari ravimikuurinädala jooksul või siis, kui teie annust muudetakse.
Teie perekond või teised hooldajad peaksid samuti pöörama tähelepanu teie meeleolu- või sümptomite muutustele. Teie arst peab teid regulaarselt külastama vähemalt ravimikuuri esimese 12 nädala jooksul.
Emsam võib sündimata lapsele olla kahjulik. USA Toidu- ja Ravimiamet ( FDA ) liigitas selle ravimi rasedusega seotud kategooriasse C - puuduvad adekvaatsed loom-või inimkatsed või kahjulikud muutused loomkatsetes olemas, kuid inimkatsed puuduvad; manustada ainult siis, kui oletatav kasu ületab võimaliku kahju. Öelge arstile, kui olete rase või plaanite rasestuda ravimikuuri ajal. Ei ole teada, kas Emsam kandub rinnapiima kaudu edasi või teeb kahju rinnapiima saavale lapsele. Ärge kasutage seda ravimit ilma arstile ütlemata, et toidate oma last rinnapiimaga.

Kuidas Emsami kasutada?

Järgige pakendil olevat kasutusjuhendit või võtke ravimit nii, nagu teile on kirjutatud. Ärge kasutage nahaplaastrit rohkemal määral või kauem, kui on soovitatud. Järgige retseptis olevat juhendit.
Patsientidele, kes kasutavad 9- või 12-milligrammiseid plaastreid: Emsami kasutamise ajal ja 14 päeva pärast ravimikuuri lõppu ei tohi süüa kõrge türamiinisisaldusega toite ( vaadake lõiku “Mida peaksin Emsami kasutades vältima?” ). Nende toitude söömine 9- või 12-milligrammiste Emsami nahaplaastrite kasutamise ajal võib teie vererõhu tõsta ohtliku tasemeni.
Te VÕITE süüa järgnevaid toite:

  • värske liha, kodulinnuliha või kala ( ka valmislihatooted, hot dog, sealihavorst ja keedusink );
  • kõik köögiviljad, v.a. põlduba;
  • töödeldud juust, mozzarella, ricotta, kodujuust;
  • pitsa, mis on valmistatud madala türamiinisisaldusega juustuga;
  • sojapiim, jogurt;
  • õlle- või pagaripärm.

See ravim sisaldab ohutu ja efektiivse kasutamise juhendit. Järgi neid juhendeid hoolikalt. Küsimuste tekkimisel konsulteerige arsti või apteekriga.
Pese nahk seebi ja veega ning kuivata täielikult enne, kui paned plaastri sinna peale. Plaastri võib kanda kuivale, siledale, karvatule piirkonnale teie seljal, õlavarrel, rinnal või reiel. Ärge pange plaastrit ärritunud nahapiirkonnale või haavale; ärge kandke plaastrit kitsaste riiete all. Ärge kunagi lõigake plaastrit väiksemateks tükkideks.
Eemaldage plaaster pärast 24 tundi, hoolega jälgides, et kleepuvat poolt sõrmedega ei katsutaks. Murdke plaaster kokku nii, et kleepuv osa jääks sissepoole ja visake kasutatud plaaster ära nii, et ei lapsed ega loomad seda kätte ei saaks.
Peske oma käed seebi ja veega pärast plaastri pealekandmist ja pärast selle eemaldamist.
Kasutage ainult üht plaastrit korraga. Plaasterdatud kohta hoida päikese ja teiste kuumusallikate eest, nagu soojenduspadi, soojendustekk, mullivann või saun.
Ärge Emsami kasutamist järsult lõpetage, vastasel korral võib teil esineda kahjulikke kõrvaltoimeid. Sümptomid võivad paraneda alles pärast mitmenädalast Emsami kasutamist. Parimate tulemuste saavutamiseks jätkake ravimi kasutamist nagu teile on öeldud. Hoidke nahaplaastreid toatemperatuuril, eemal kuumusest ja niiskusest. Hoidke igat plaastrit fooliumpakendis kuni olete valmis seda peale kandma.

Mis juhtub, kui mul jääb annus vahele?

Kandke plaaster peale niipea, kui see teile meelde tuleb. Kui on peaaegu aeg võtta järgmine plaaster, jätke üks annus vahele ja kandke plaaster peale teie tavalisel ajal. Ärge kasutage täiendavaid plaastreid, et kaotatud annus tasa teha.
Kui plaaster on natuke lahti, kinnitage see tagasi oma kohale. Kui see tuleb aga täielikult ära, asendage plaaster uuega ning hoidmisaja lõppu ärge muutke.

Mis juhtub üledoosi korral?

Otsige viivitamatult meditsiinilist abi, kui tekib kahtlus, et olete seda ravimit üle annustanud. Emsami üledoosi sümptomiteks võivad olla äge peavalu, hallutsinatsioonid, nägemisprobleemid, higistamine, külm või higine nahk, kiire või ebaregulaarne südame löögisagedus, uimasus, minestus või haigushoog.

Mida peaksin Emsami kasutades vältima?

Kasutades 9- või 12-milligrammiseid plaastreid, on KEELATUD süüa kõrge türamiinisisaldusega toite, näiteks:

  • vinnutatud liha, aegunud või käärinud liha, vorst või salaami ( s.h. cacciatore ja mortadella ), marineeritud heeringas ning ükskõik milline rikutud või halvasti hoitud loomaliha, kodulinnuliha, kala või maks;
  • vaadiõlu, pastöriseerimata õlu;
  • aegunud juustud, s.h. sinihallitusjuust, Boursault, Brick, Brie, Camembert, Cheddar, Emmental, Gruyère, Parmesan, Romano, Roquefort, Stilton, Šveitsi;
  • käsimüügis olevad toidulisandid või türamiini sisaldavad köha- ja külmetusravimid;
  • hapukapsas, sojaoad, sojakaste, tofu, misosupp, sojajuust, põldoad;
  • pärmiekstrakt ( näiteks Marmite ).

Türamiini söömine Emsami kasutamise ajal võib vererõhu tõsta ohtlikult kõrgele tasemele, mis omakorda võib tekitada eluohtlikke kõrvalmõjusid. Välditavate toiduainete nimekirja peab Emsami kasutamise ajal väga hoolikalt järgima.
Vältige alkoholi manustamist selle ravimi kasutamise perioodil. Emsam võib põhjustada kõrvalmõjusid, mis kahjustavad teie mõtlemist või reaktsioone. Olge ettevaatlik, kui juhite sõiduvahendit või teete midagi, mis nõuab ärkvel olemist ja tähelepanelikkust.

Emsami kõrvalmõjud

Otsige viivitamatult meditsiinilist abi kui teil on mõni järgnevatest allergilistest reaktsioonidest: lööve; hingamisraskused; näo-, huulte-, keele- või kurgupaistetus.
Helistage koheselt oma arstile, kui teil esineb uusi või halvenevaid sümptomeid, näiteks: meeleolu- või käitumismuutused, ärevus, paanikahood, unehäire, või kui tunnete, et olete impulsiivne, ärrituv, erutunud, vaenulik, agressiivne, rahutu, hüperaktiivne ( vaimselt või füüsiliselt ), rohkem depressioonis või teil esineb mõte end vigastada või tappa.
Lõpetage Emsami kasutamine ja helistage arstile kui teil on mõni järgnev tõsine kõrvalmõju: järsk ja äge peavalu, segadus, hägune nägemine, kõne- või tasakaaluprobleemid, iiveldus, oksendamine, valud rinnus, haigushoog ( krambid ) ja äkiline tuimus või nõrkus ( eriti ühel kehapoolel ); uimasus, minestus; tõmblevad lihased; valulik või keeruline urineerimine.

Kergemateks kõrvalmõjudeks on näiteks: kõhukinnisus, gaasid, isukaotus; paistetus, tuimus või surin ( paresteesia e. ebameeldiv aisting ), kergesti tekkiv marrastus, lihasvalu; kuiv suu, kurguvalu, köha; punetus või sügelus kohal, kus paiknes plaaster; impotentsus, seksi vastu huvi kaotamine või raskused orgasmi saamisega.

See nimekiri kõrvalmõjudest ei ole täielik ja võib esineda teisigi nähte. Rääkige rstiga igasugusest ebatavalisest või tülikast kõrvalnähust.

Millised teised ravimid mõjutavad Emsami?

On rohkelt ravimeid, mis võivad põhjustada ägedaid kõrvalnähte, kui neid võtta koos Emsamiga. Ärge võtke seda ravimit enne, kui ütlete oma arstile, milliseid teisi retsepti- ja käsimüügiravimeid kasutate. Sinna hulka kuuluvad ka vitamiinid, mineraalid, taimsed ravimid ja teiste arstide poolt kirjutatud ravimid. Koostage nimekiri ravimitest, mida kasutate ja näidake seda igale arstile, hambaarstile või tervishoiutöötajale, kes teid ravib.